Het meten van je pupilafstand

Je kunt je pupilafstand (PD) met het gebruik van een goede leidraad eenvoudig en nauwkeurig zelf bepalen. Nadat je je pupilafstand hebt gemeten kun je je bril online bestellen.

Meting van de pupilafstand (PD)

De afstand tussen het midden van je ene pupil naar het midden van je andere pupil wordt de PD genoemd. Een bril is zo gemaakt dat de afstand tussen de optische centra van de brillenglazen precies hetzelfde is als je PD. De PD verandert niet bij volwassenen, maar verschilt wel van persoon tot persoon. Bij een volwassen persoon blijft de PD dus hetzelfde, ook al verandert de sterkte van de brillenglazen. De PD wordt doorgaans gemeten tijdens een oogonderzoek of als er een bril op sterkte wordt besteld.

De afbeelding hieronder toont een PD van 62 mm.

Als je de PD niet kunt vinden kun je:

 • die laten opnemen bij de opticiën (Misschien moet je daarvoor betalen)
 • contact opnemen met de opticiën waar je al eens eerder glazen op sterkte hebt gekocht. Die hebben je PD zonder twijfel opgenomen.
 • je oogarts vragen omtrent de gegevens van je PD.
 • zelf je PD opnemen, zoals hier beneden staat aangegeven. (Hou er echter rekening mee dat deze misschien niet nauwkeurig is omdat je de training ontbeert om de PD precies op te nemen)

Hoe hoger de sterkte van de glazen, des te belangrijker het is om een goed gemeten PD te gebruiken. Een professionele meting van de PD is doorgaans dan ook aan te raden.

Het opmeten van je PD (pupilafstand)

Opmerking: Je kunt dit het beste doen als je de bril hebt afgezet..

 1. Hou een lineaal tegen de brug van je neus terwijl je in een spiegel kijkt.
 2. Sluit je linker oog en zorg dat de nul (0) op de liniaal precies evenwijdig ligt met het centrum van de pupil van je rechter oog. Kijk naar de afbeelding

 3. Open dan, zonder je hoofd of de lineaal te bewegen, je linker oog en sluit het rechter. Kijk dan welk nummer op de lineaal correspondeert met het centrum van de pupil van je linker oog. Dit nummer vertegenwoordigt je PD in mm.

 4. Herhaal deze stappen tenminste drie keer zodat je een nauwkeurige en stabiele meting krijgt. Het getal dat je hebt afgelezen is je veraf PD. Je dichtbij PD wordt berekend door 3 mm van je veraf PD af te trekken.
  Veraf PD = 60
  Dichtbij PD= 60-3=57

Opmerking: Soms is het moeilijk om het centrum van je pupil goed te bepalen. In plaats van de lineaal evenwijdig met het centrum van de pupil te leggen kan het beter werken om de zijkant van de pupillen te gebruiken. Zorg er echter wel voor dat je in dit geval de binnenzijde van de ene pupil gebruikt en de buitenzijde van de andere pupil. (Zie ook de afbeelding hier beneden)

Vraag om hulp om je PD te meten:

Vraag een vriend om de afstand tussen je pupillen te meten. Het is belangrijk om in een goed verlichte ruimte te werken omdat je pupillen dan minder verwijd zijn.

In dit geval moeten zowel jij als je helper op ongeveer dezelfde hoogte zitten of staan. Hij houdt dan de lineaal in zijn linkerhand en legt die over de brug van je neus terwijl hij zijn linker oog sluit om parallax fouten te vermijden. Terwijl hij zijn rechter oog geopend heeft moet hij de lineaal evenwijdig leggen met de buitenkant van je linker pupil. Dan, zonder de lineaal te bewegen, sluit hij zijn rechter oog en leest hij met het linker oog de afstand tot de binnen zijkant van de rechter pupil.

Opmerking: Tijdens de meting zou je je moeten concentreren op een voorwerp dat zo’n 400 mm bij je vandaan staat.

De PD zorgt ervoor dat je de juiste brillenglazen bestelt.

Een gemiddelde PD schommelt ongeveer tussen de 55 mm en 72 mm.

Om je ervan te overtuigen dat je een nauwkeurige meting hebt zou je de meting een keer of drie moeten herhalen.