Waarom de juiste glazen zo belangrijk zijn

De glazen die je kiest bepalen uiteindelijk hoe blij je zult zijn met je bril en hoe je bril je zal helpen. Dit is dan ook minstens even belangrijk, zo niet belangrijker, dan het montuur dat je kiest.

Het kopen van de juiste glazen is niet altijd even eenvoudig. In een recent nummer van het tijdschrift Consumer Reports stond: “Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende glazen en coatings op de markt, dat het voor de consument verwarrend is geworden om te weten wat het beste is.”

Daarom is deze aankoopgids bedoeld om je wegwijs te maken in de wereld van brillenglazen. Na het lezen van deze gids, kan je het juiste glas kiezen met een coating die perfect aansluit bij jouw specifieke noden en wensen.

Als je een bril koopt is het belangrijk dat je het juiste montuur aanschaft zodat de bril lekker zit en je ook ‘goed staat’. Maar de glazen die je kiest hebben direct invloed op vier belangrijke aspecten: uiterlijk, gemak, zicht en veiligheid.

Een fout die veelvuldig gemaakt wordt wanneer een bril wordt aangeschaft is dat er te weinig tijd wordt besteed aan de keuze van het brillenglas. Het materiaal van dit glas, het ontwerp en de coating kunnen een heel verschil maken.

Dit artikel is geschreven om je de basiskennis te geven die je nodig hebt om een verstandige aankoop te doen.

De nu volgende informatie is van toepassing op alle brillenglazen die je zijn voorgeschreven. Of het nu gaat om enkelvoudige glazen, die bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme corrigeren, of bifocale of andere multifocale glazen om tegelijkertijd presbyopie te corrigeren.

Glazen van plastic:

In 1947 bracht het bedrijf ‘the Armorlite Lens Company’ in Californië de eerste lichtgewicht, plastic brillenglazen op de markt. Deze glazen werden in het begin van de jaren ‘40 ontwikkeld door PPG Industries en waren gemaakt van een plastic polymeer genaamd CR-39, een afkorting voor “Columbia Resin 39”. Dit omdat het de 39ste formulering was van een thermisch geharde kunststof.

Vanwege het lichte gewicht, (deze glazen zijn nog niet half zo zwaar als echt glas), de lage kostprijs en de optische kwaliteit, zijn glazen gemaakt van CR-39 ook tegenwoordig nog steeds erg populair.

Hoge-Index plastic glazen:

De laatste 20 jaar is de vraag naar dunnere en lichtere glazen enorm toegenomen. Daarom hebben een aantal brillenglasfabrikanten de hoge-index glazen ontwikkeld. Deze glazen zijn dunner en lichter dan de glazen van CR-39 kunststof omdat ze een hogere brekingsindex hebben (de optische dichtheid van een stof) en een lagere dichtheid (gewicht).

Hieronder tref je een lijst van de meest gangbare brillenglasmaterialen, gerangschikt in volgorde van de dikte van het glas en hun brekingsindex. (Dit is een goede graadmeter voor de kosten.) Al deze glazen zijn gemaakt van kunststof, behalve kroonglas.

Krassen op uw bril? Oud recept? Nieuwe glazen voor uw bril! Selecteer voor andere glazen eerst het type montuur van uw huidige bril.Vervanging glazen

Materiaal Brekingsindex Abbe-waarde Eigenschappen en voordelen
Hoge-index kunststof 1,70 tot 1,74 36 (1,70)
33 (1,74)
 • De dunst mogelijke glazen op de markt
 • Filteren 100% UV straling
 • Licht gewicht
Hoge-index
kunststof
1,60 tot 1,67 36 (1,60)
32 (1,67)
 • Dun en licht
 • Filteren 100% UV straling
 • Goedkoper dan de 1.70-1.74 hoge-index glazen
Tribrid 1,60 41
 • Dun en licht
 • Veel slagvaster dan kunststof gemaakt van CR-39 en High-index glazen (Behalve die van polycarbonaat en Trivex).
 • Nadeel: Nog niet leverbaar in alle ontwerpen
Polycarbonaat 1,586 30
 • Superieure slagvastheid
 • Filteren 100% UV straling
 • Lichter dan high-index glazen
Trivex 1,54 45
 • Superieure slagvastheid
 • Filteren 100% UV straling
 • Hogere Abbe-waarde dan Polycarbonaat
 • Lichtste verkrijgbare materiaal
CR-39 plastic 1,498 58
 • Uitstekende optiek
 • Laag geprijsd
 • Nadeel: Dik
Kroonglas 1,523 59
 • Uitstekende optiek
 • Laag geprijsd
 • Nadeel: zwaar en breekbaar

De brekingsindex

De brekingsindex van een brillenglas is het cijfer dat de relatieve verhoudingen weergeeft waarmee het materiaal het licht breekt of buigt. Dit hangt af van de snelheid waarmee het licht door het materiaal reist.

Meer specifiek is de brekingsindex van het materiaal van een brillenglas de verhouding tussen de lichtsnelheid in een vacuüm, gedeeld door de lichtsnelheid in het materiaal van het brillenglas.

De brekingsindex van CR-39 plastic is bijvoorbeeld 1.498. Dit wil zeggen dat het licht ongeveer 50 procent langzamer door CR-39 reist als door een vacuüm.

Dus wanneer een materiaal een hogere brekingsindex heeft, wil dat zeggen dat het licht er minder snel doorheen reist, waardoor de lichtstralen meer afbuigen. Hoe hoger de brekingsindex van een bepaald materiaal, des te minder materiaal er voor het brillenglas nodig is om het licht op dezelfde manier af te buigen vergeleken met glazen met een lagere brekingsindex.

Met andere woorden: een brillenglas dat is gemaakt van materiaal met een hoge brekingsindex is dus dunner dan een glas dat is gemaakt van materiaal met een lage brekingsindex.

Op dit moment varieert de brekingsindex voor brillenglazen tussen 1.498 (CR-39 plastic) tot 1.74 (een speciale vorm van High-Index plastic). Dus voor hetzelfde voorschrift kun je een brillenglas kopen van CR-39, de dikst mogelijke optie, of een 1.74 hoge-index brillenglas, dat de dunst mogelijke optie is.

Asferisch ontwerp

Naast het kiezen van een brillenglas dat een hoge brekingsindex heeft kun je ook kiezen voor een asferisch ontwerp. Dit kan het glas een stijlvollere en meer aantrekkelijkere uitstraling geven.

Een asferisch ontwerp is een ontwerp waarbij de kromming van het glas geleidelijk verandert van het centrum van de lens tot aan de rand. Dit stelt de fabrikant in staat om bij het vervaardigen vlakkere bochten te gebruiken en dit zonder dat de optische prestaties van de lens verminderen.

Omdat asferische glazen platter zijn dan de conventionele (sferische) ontwerpen veroorzaken ze minder ongewenste bijeffecten zoals een waarneembare vergroting van de ogen, wat voor een beter uitzicht zorgt. In sommige gevallen verbeteren asferische glazen het perifere zicht van de brillendrager.

De meeste high-index glazen zijn asferisch ontworpen om het uiterlijk en de optische prestaties van de glazen te optimaliseren. Bij glazen gemaakt van polycarbonaat en CR-39 is een asferisch ontwerp zeker mogelijk, maar het maakt de glazen wel duurder.

Ontspiegelingslaag (of anti-reflectielaag):

Een ontspiegelingslaag is zinvol voor alle brillenglazen. Een dergelijke laag elimineert ongewenste weerspiegeling in brillenglazen die het contrast en de helderheid vermindert, iets dat vooral in de avond kan optreden. Ze zorgen er ook voor dat het brillenglas nauwelijks waarneembaar is, zodat je beter oogcontact hebt met anderen. Anderen op hun beurt worden minder snel afgeleid door de eventuele weerspiegeling in jouw brillenglazen. Een brillenglas met ontspiegeling veroorzaakt ook minder snel verblindende lichtplekken op foto’s.

Een ontspiegelingslaag is vooral belangrijk als je voor high-index glazen kiest, want hoe hoger de brekingsindex van het materiaal, hoe meer het glas reflecteert. High-index glazen kunnen wel tot 50% meer licht reflecteren dan bijvoorbeeld CR-39 glazen. Ze kunnen dus veel meer ongewenste schittering veroorzaken als deze niet ontspiegeld worden.

Het materiaal van de glazen: eigenschappen en voordelen

Brillenglazen van glas:

Toen de bril nog in de kinderschoenen stond werden alle glazen van glas gemaakt.

Ofschoon lenzen van glas voor een uitstekend gezichtsveld zorgen zijn ze zwaar en breekbaar. Hierbij is er zelfs het gevaar dat een oog beschadigd wordt of zelfs verloren kan gaan. Om deze reden worden de meeste glazen niet langer gemaakt van glas.

Glazen van polycarbonaat:

In het begin de jaren ‘70 introduceerde Gentex Corporation de eerste veiligheidsglazen gemaakt van polycarbonaat. In de jaren die daarop volgden nam de populariteit van deze glazen toe en ook nu zijn ze nog steeds in trek.

Dit materiaal was oorspronkelijk ontwikkeld voor de helmvizieren van de luchtmacht, voor kogelvrij glas in banken en voor een groot scala van veiligheidstoepassingen. Het is daarenboven nog lichter en veel slagvaster dan kunststof glazen gemaakt van CR-39. Door deze eigenschappen is het bij uitstek geschikt voor kinderbrillen, veiligheidsbrillen en sportbrillen.

Een nieuwer lichtgewicht materiaal dat in 2001 voor brillenglazen op de markt kwam en dat dezelfde slagvastheid heeft als polycarbonaat heet Trivex (PPG Industries). Een groot voordeel van Trivex voor een brillenglas is de hogere Abbe-waarde (zie verderop).

Abbe Waarde

De Abbe waarde (of het Abbe getal) van het brillenglas is een numerieke waarde die de dispersie (kleurenschifting) van het licht weergeeft als het licht er doorheen valt. Materiaal met een lage Abbe waarde heeft een hoge kleurenschifting, wat een chromatische abberatie (een optische fout die ontstaat doordat licht van verschillende golflengten niet in dezelfde mate wordt gebroken) tot gevolg kan hebben. Dit kan zich openbaren als gekleurde halo’s rond objecten, in het bijzonder bij licht.

Chromatische abberatie valt het meest op bij het kijken door de periferie (buitenkant) van een brillenglas en is het minst waarneembaar wanneer er rechtstreeks door de centrale optische zone van het glas gekeken wordt.

Het Abbe getal van een brillenglas schommelt tussen 59 (kroonglas) en het lage 30 (Polycarbonaat). Hoe lager het Abbe getal des te meer kans op chromatische abberatie.

De Abbe waarde is genoemd naar de Duitse natuurkundige Ernst Abbe (1840-1905) die deze belangrijke optische eigenschappen onderzocht.

Behandeling van het brillenglas

Om je te helpen de best passende, duurzaamste en mooist uitziende brillenglazen te hebben raden wij je het volgende aan:

Anti-kraslaag:

Alle lichtere materialen voor het brillenglas hebben een oppervlak dat aanzienlijk zachter is dan het oppervlak van de hardere materialen. Daardoor zijn ze dus vatbaarder voor krassen en slijtage. Toch is het zachtste glas op de markt ook het meest slagvast, namelijk polycarbonaat. Echter, alle andere kunststof glazen en high-index glazen hebben een speciale anti-kraslaag nodig. Deze wordt door de fabriek aangebracht om de duurzaamheid van het glas te bevorderen.

De meeste anti-kraslagen van tegenwoordig zijn in staat om je glazen bijna net zo krasbestendig te maken als brillenglazen van glas. Maar als je iemand bent die niet voorzichtig met de bril omspringt of je koopt een bril voor je kinderen, is het verstandig om te informeren naar de garantie die je bij aankoop krijgt tegen krassen.

UV blokkering:

Leeftijdsgebonden problemen met de ogen, zoals staar en maculaire degeneratie hebben vaak te maken met het feit dat de ogen een leven lang worden blootgesteld aan schadelijke ultraviolette straling. (UV)

Daarom zouden mensen van jongs af reeds hun ogen moeten beschermen. Gelukkig is deze bescherming bij brillenglazen die gemaakt zijn van polycarbonaat, en bij bijna alle high-index glazen al 100% ingebouwd. Dit vanwege de absorberende eigenschappen van dit materiaal.

Maar als je toch liever een brillenglas koopt dat gemaakt is van CR-39 kunststof, houdt er dan rekening mee dat deze glazen een speciale UV coating nodig hebben.

Getinte brillenglazen:

Getinte brillenglazen zijn verkrijgbaar in vrijwel elke kleur. Ze zijn niet duur, het kan ongedaan gemaakt worden en het kan op de meeste brillenglazen worden toegepast.

Het mag duidelijk zijn dat getinte glazen vooral cosmetische waarde hebben omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn. Bepaalde kleuren passen wellicht beter bij iemands persoonlijkheid of verhogen bijvoorbeeld de kleurintensiteit van de ogen.

Bij bepaalde sporten blijkt dat speciale tinten de visuele waarneming van de omgeving verbeteren. Sommige golfers vinden dat een gele tint helpt om de contouren van de green beter te zien bij het maken van een putt.

Gepolariseerde brillenglazen:

Gepolariseerde brillenglazen laten het licht slechts door in een bepaalde richting. Deze lenzen zijn vooral nuttig wanneer het licht zodanig reflecteert dat je erdoor verblind kunt worden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen op het open water of op de weg. Dit maakt deze glazen uitermate geschikt voor autorijden en watersport, zoals vissen of waterskiën.

Dit soort glazen is doorgaans slechts verkrijgbaar in twee kleuren; bruin en grijs. Ook de verschillende grijs-en bruintinten zijn gelimiteerd omdat het gepolariseerde materiaal bij het vervaardigen van het glas al moet worden aangebracht en later niet meer kan worden toegevoegd.

Fotochromatische behandeling (Meekleurende glazen):

Door een fotochromatische behandeling wordt het mogelijk gemaakt dat een glas automatisch donkerder wordt als het wordt blootgesteld aan de UV stralen van de zon en HEV stralen (high energy visible light, een haast onzichtbaar violet-blauw licht). Binnenshuis worden ze dan weer lichter. Deze mogelijkheid is bij vrijwel alle glazen en ieder ontwerp mogelijk.