Ontspiegelingslaag

Coatings kunnen de prestaties en het uiterlijk van de brillenglazen verbeteren. Als je op het punt staat om een nieuwe bril te kopen, kunnen deze tips over de verschillende coatings en hun werking je wellicht helpen.

Een ontspiegelingslaag (ook wel anti-reflectielaag genoemd) is een microscopisch dunne laag die de weerspiegeling van de voor-en achterkant van het brillenglas tegengaat.

Een dergelijke coating maakt het brillenglas bijna onzichtbaar, zodat mensen zich beter op je ogen kunnen concentreren. Ze zullen niet worden afgeleid door de hinderlijke weerschijn van de brillenglazen.

Een anti-kraslaag kan de levensduur van het brillenglas verlengen, waar een hydrofobe coating dan weer helpt tegen regen, sneeuw of mist.

Ontspiegelde glazen gaan de schittering van licht tegen dat door het brillenglas weerspiegeld wordt. Hierdoor is een bril met ontspiegelde glazen beter geschikt voor autorijden in het donker, lezen of bij gebruik van de computer.

Een ontspiegelingslaag wordt eigenlijk aangeraden voor alle verschillende brillenglazen. Zo’n laag is vooral van belang voor glazen met een hoge brekingsindex, of glazen gemaakt van polycarbonaat, (omdat deze meer licht weerspiegelen dan plastic glazen) of brillenglazen van glas.

Ook asferische glazen die een plattere ronding hebben dan gewone glazen, veroorzaken vaak hinderlijke weerschijn. Een ontspiegelingslaag is voor deze glazen dan ook ten zeerste aan te bevelen. Het is ook een goed idee om de achterkant van de zonnebril te ontspiegelen. Als je van de zon afstaat kan het zonlicht anders in je ogen weerspiegelen via de achterkant van de zonnebril.

Voor de beste oplossing in alle verschillende lichtomstandigheden, raden de opticiens aan om meekleurende glazen te dragen met een ontspiegelingslaag. De ontspiegelingslaag verbetert het zicht bij het autorijden in het donker, en vermindert de schittering in meekleurende glazen in de felle zon.

Anti-kraslaag

Geen enkel brillenglas is krasvast, zelfs de glazen niet die van glas zijn gemaakt.

Brillenglazen die zowel van voor als vanachter zijn behandeld met een anti-kraslaag hebben een veel harder oppervlak, en zijn daardoor beter bestand tegen krassen. Krassen kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat de bril op de grond valt, of doordat je de glazen schoonmaakt met een papieren zakdoek.

Het is raadzaam om kinderbrillen te laten behandelen met een anti-kraslaag. Op deze manier verhoog je de duurzaamheid van de glazen, en zal je kind veel langer plezier hebben van de bril.

De meeste brillenglazen worden tegenwoordig reeds geleverd met een anti-kraslaag. Dit geldt ook voor glazen met een hoge brekingsindex en glazen van polycarbonaat.

Omdat een anti-kraslaag soms optioneel is, is het belangrijk dat de opticien weet dat je glazen wenst met een anti-kraslaag. Het is ook goed om je te informeren over de garantie met betrekking tot glazen die een anti-kraslaag hebben, en deze zeker te vergelijken met glazen die dat niet hebben.

Hou echter in gedachten dat zelfs het glas met de beste anti-kraslaag je niet volledig kan beschermen tegen slijtage. Om de conditie van je bril zo goed mogelijk te waarborgen moet je die na gebruik netjes opbergen in een brillenkoker en de glazen reinigen met een microvezeldoek en het reinigingsproduct dat de opticien je heeft aanbevolen.

Er zijn producten waarvan beweerd wordt dat ze de krasjes op het brillenglas kunnen wegwerken. Deze producten vullen de krasjes misschien wel op, maar het is onmogelijk om de krasjes volledig te laten verdwijnen zodat de bril er weer als nieuw uitziet.

UV Behandeling

Optifog glazen zijn verkrijgbaar in plastic, polycarbonaat en als glazen met een hoge brekingsindex, en kunnen worden besteld met of zonder Essilor’s eigen Crizal anti-reflecterende coating.

Overmatige blootstelling aan ultraviolet licht wordt gezien als een oorzaak van staar, letsel aan de retina en een reeks andere oogproblemen.

De gewone glazen van kunststof bieden een zekere graad van bescherming tegen UV stralen, maar door er nog een speciale anti-UV laag aan toe te voegen bent u 100% zeker. Brillenglazen gemaakt van polycarbonaat, en de meeste glazen met een hoge brekingsindex, bieden al 100% bescherming tegen dit probleem en een extra laag is hier dus niet nodig.

Ook fotochromische lenzen blokkeren UV stralen voor 100% en een extra laag is ook hier dus niet nodig.

Anti-nevel Coating

Als je in een koud klimaat woont is het uitermate frustrerend als je bril beslaat wanneer je even naar buiten gaat. Dit kan zelfs veiligheidsrisico’s met zich meebrengen omdat je vrijwel niets kunt zien totdat de mist op je glazen wegtrekt. Het beslaan van brillenglazen is zeker een probleem zijn voor politiemensen en hulpverleners.

Tenminste één bedrijf (Opticote), heeft een permanente coating ontworpen om dit probleem te verhelpen. Deze laag die fabrieksmatig wordt aangebracht, “Fog Free” genaamd (nevelvrij), zorgt ervoor dat de glazen niet beslaan. Hierdoor blijven je glazen, en dus ook je zicht, helder als je van een koude omgeving naar een warme omgeving gaat . Het helpt ook bij het sporten en op andere momenten waarop je warm en bezweet bent.

Fog Free kan op vrijwel alle glazen worden aangebracht, en de glazen worden ermee behandeld voordat ze op maat worden gesneden voor de bril. Als je geïnteresseerd bent, kun je de opticien naar de prijzen en beschikbaarheid vragen.

ln Oktober 2011 kwam het bedrijf Essilor op de markt met een serie brillenglazen met de naam Optifog. Het bedrijf beschrijft het product zelf als een doorbraak op het gebied van brillenglazen, en het glas wordt geleverd met bijzondere anti-nevel eigenschappen.

De anti-nevel eigenschappen van het glas worden geactiveerd door een druppel van de Optifog Activator aan te brengen op zowel de voor-als de achterkant van het glas, iets wat dan voorzichtig over het hele oppervlak moet worden uitgesmeerd met een microvezeldoek. Door dit te doen houd je je glazen ongeveer een week lang vrij van beslaan, aldus Essilor.

Het beslaan van glazen gebeurt wanneer er kleine waterdruppeltjes condenseren op het oppervlak van de brillenglazen. Dit is een gevolg van glazen die aanzienlijk koeler zijn dan hun omgeving. Volgens Essilor worden deze druppeltjes door het proces van Optifog gelijkmatig verdeeld over het oppervlak en worden ze daardoor niet langer waargenomen.

Optifog glazen zijn verkrijgbaar in plastic, polycarbonaat en als glazen met een hoge brekingsindex, en kunnen worden besteld met of zonder Essilor’s eigen Crizal anti-reflecterende coating.