Stel de juiste framemaat vast voor jezelf (S/M/L).

Met onze complete handleiding voor afmetingen kun je jouw ideale bril vinden!

 1. Ga voor de spiegel staan met een lineaal.
 2. Meet de afstand tussen je beide slapen zoals in de illustratie aangegeven.
 3. Ga als volgt te werk om deze afmeting om te zetten in je framemaat:
  • Vermenigvuldig je waarde met 25,4 voor een maat in millimeters of
  • vermenigvuldig je waarde met 10 voor een maat in centimeters.
 4. Je framemaat kan ongeveer 3 mm afwijken van je meting

Wat is de juiste framemaat voor mij?

Klein (S)

De ideale framemaat voor mensen met smalle of kleine gezichten tot 129 mm.

Medium (M)

Voor een gemiddelde grootte gezicht kies je een framemaat van 130-139 mm.

Groot (L)

Voor wijde gezichten kies je een framewijdte van meer dan 139 mm.

Als je het probleem hebt dat de bril toch nog te nauw zit, kies dan een maat tussen de 145 en 150 mm.

 • Een brug die in de lijn van je wenkbrauwen ligt ziet er beter uit als je neusbrug hoog is. Een brug boven de pupillen is te hoog.
 • Frames met een lage brug en boogvormige wenkbrauwlijn passen beter bij gezichten met een lage neusbrug of een neusbrug die (bijna) op gelijke hoogte is met de pupillen.

Voor ogen die dicht op elkaar staan is een smalle brug het beste: 15 mm tot 18 mm.

Voor mensen met ogen die verder uit elkaar staan is het beter een brede brug van 18 mm tot 22 mm te dragen.

Brilmaten

Brillen zijn er te kust en te keur tegenwoordig. De keus is overweldigend. Hoe vind je een montuurtje dat je goed staat? Eentje dat ├Ęcht bij je past?

Als je goed kijkt zie je een reeks cijfers en letters op je bril afgedrukt. Deze reeks kan je helpen de afmetingen en verhoudingen van het montuur te bepalen. Als je een keer weet wat de cijfers betekenen wordt het een stuk gemakkelijke om een goede bril voor jezelf uit te kiezen. Je kiest een bril die je letterlijk goed past.

Om te beginnen is het van belang dat je ogen zo dicht mogelijk het midden van de lens moeten benaderen. Een frame dat te wijd is maakt dat het lijkt alsof je ogen dicht op elkaar staan. Een frame dat te smal is accentueert een breed gezicht. Laten we eens wat beter naar de informatie op het montuur kijken.

Er zijn vier maten om op te letten. Als je de informatie niet kunt vinden op het montuur, dan kun je de opticien erom vragen. Online winkels hebben deze informatie ook op hun website staan.

 • Glasbreedte. De eerste drie waarden worden altijd naast elkaar afgedrukt. Bijvoorbeeld 42-18-140. De eerste maat en tevens de belangrijkste is de glasbreedte, hier 42. De glasbreedte is de afmeting van de lens in millimeters vanaf het linker uiteinde van de linker lens tot het rechter uiteinde van de rechter lens.
 • Neusbrug. De brugwijdte is het tweede nummer in de reeks. De brug is de afstand tussen de beide lenzen. De brug is het deel van de bril dat rust op je neus.
 • Pootlengte. De pootlengte is de lengte van de pootjes die op je oren rusten. Dit is het laatste nummer van de drie. De waarde varieert niet zo veel tussen verschillende brillen. Heb je een bril die schuin staat dan kun je overwegen de volgende keer een bril met pootjes van acetaat te kopen. Deze brillen sluiten nauwer aan op je gezicht.
 • Glashoogte. De hoogte van het frame is de verticale maat. Hij wordt gemeten vanaf de bovenkant tot de onderkant van het diafragma.
 • Framewijdte. De totale wijdte omvat beide glazen en scharnieren van links naar rechts, zoals te zien in de illustratie. Het is een belangrijke maat. Met deze maat alleen al kun je een correcte maat bril bestellen.