Voor veel mensen is het uitgangspunt bij het kiezen van een bril hoe goed ze staan met de montuur.

Je kan natuurlijk elk montuur in de winkel even opzetten. Wanneer je echter reeds een goede afweging maakt, kun je jezelf heel wat tijd en frustratie besparen. Het enige wat je hiervoor moet doen, is kijken naar de vorm en de kleur van je gezicht. Aan de hand daarvan kan je makkelijk bepalen welk model en welke kleur het beste bij jou past.

Volgens The Vision Council gaat het bij het kiezen van een montuur om drie belangrijke aspecten, wil je ervoor zorgen dat deze goed bij de vorm van je gezicht past;

  • Een montuur moet je goede kenmerken versterken. (Denk aan een blauw montuur dat bij blauwe ogen past.)
  • De vorm van het montuur moet in contrast staan tot de vorm van je gezicht.
  • De grootte van het montuur moet in verhouding staan tot de grootte van je gezicht.

Hou er rekening mee dat de meeste gezichten gevormd worden door een combinatie van allerhande vormen en hoeken. Toch onderscheiden we zeven basisvormen: rond, ovaal, langwerpig, driehoek met de basis naar beneden, driehoek met de basis naar boven, diamant vorm, vierkant.

Hieronder volgt een beschrijving van deze zeven basisvormen, en welke monturen daar het best bij passen volgens The Vision Council. Net als een goede opticien, kan deze leidraad je helpen bij het kiezen van de montuur die het beste bij je past.

Ovaal

Een ovaal gezicht wordt gezien als de ideale vorm vanwege de goed uitgebalanceerde verhoudingen. Om de natuurlijke balans van de ovale vorm te behouden, zou je moeten kiezen voor een montuur dat net zo breed is (of zelfs breder) dan het breedste gedeelte van het gezicht. Je kunt ook kiezen voor een walnoot-vormig montuur dat niet al te lang en smal is.

Driehoek met de basis naar beneden

Het gezicht met zo’n vorm heeft een smal voorhoofd en het gebied van de kin en de wangen is wat groter. Bij deze vorm is het belangrijk de illusie te wekken dat het voorhoofd wat groter is. Dat resultaat kun je bereiken door het accent te leggen op de bovenste helft met kleurrijke en bijzondere details. Een andere mogelijkheid is een montuur in de vorm van kattenogen.

Diamant

Een gezicht met de vorm van een diamant heeft brede jukbeenderen en een smal voorhoofd. Zowel de ogen als de kaken liggen in het smalle deel. Dit is een gezichtsvorm die minder vaak voorkomt. Bij deze vorm is het goed om de aandacht op de ogen te vestigen en de invloed van de jukbeenderen wat te verminderen. Zoek hierbij naar een montuur waarbij de bovenrand er uitspringt. Randloze monturen, ovale monturen of kattenoogvormige monturen kunnen ook erg mooi zijn.

Kleurenanalyse

Er zijn volgens The Vision Council drie belangrijke sleutels om een goede kleurenanalyse te maken:

  • Alle mensen hebben ofwel een koele tint (blauw als de basis) of een warme tint (geel als de basis).
  • Iedereen ziet er het beste uit als er rekening wordt gehouden met zijn of haar eigen kleur..
  • De kleur van de bril moet altijd in overeenstemming zijn met iemands persoonlijke kleur.

De hoofdfactoren waarmee we de beste kleurschakeringen bepalen zijn de kleuren van de huid, de ogen en het haar.

Ogen

De kleur van de ogen is doorgaans een secundaire factor bij het bepalen van de kleur omdat er zoveel verschillende oogkleuren zijn. Blauwe ogen bijvoorbeeld kunnen in kleur variëren van een koele, bijna violette kleur tot een bleek blauwachtig grijs, wat dan weer gezien wordt als warm. Bruine ogen kunnen variëren van een lichte oranje-bruine kleur (warm) tot een koele, bijna zwartbruine kleur.

Montuurkleuren

Als je eenmaal weet of je ‘warm’ of ‘koel’ bent kun je eenvoudig de juiste kleuren voor je montuur vinden.

Voorbeelden van montuurkleuren voor mensen met een warme gelaatskleur zijn kaki, kameelbruin, goud, koper, perzik, oranje, koraal, vuurrood, warm blauw en tortoise (gemêleerd bruin).

Voor de koele gelaatskleuren zijn de beste montuurkleuren zwart, zilver, roodbruin, grijsblauw, donkerpaars, magenta, roze, blauw, jade groen, gelig bruin en donkerder tortoise (gemêleerd bruin).

Rond

Een rond gezicht heeft gebogen lijnen waarbij de breedte en de lengte hetzelfde zijn. Bovendien zijn er geen hoeken. Om een rond gezicht wat dunner en langer te laten lijken, zou je een smal en hoekig montuur kunnen proberen. Hierdoor lijkt het gezicht wat langer. Een stevige neusbrug maakt dan weer de ogen wat groter. Je kiest ook best voor een montuur waarbij de glazen breder zijn en niet te laag uitvallen; met een rechthoekige vorm dus.

Langwerpig

Een langwerpig gezicht is wat langer dan breed en heeft hoge jukbeenderen en soms een wat lange neus. Om een langwerpig gezicht wat korter te laten lijken zou je een montuur kunnen proberen dat wat dieper valt, met decoratieve opvallende zijkanten waardoor het gezicht wat breder lijkt. Een kleine neusbrug geeft de neus een wat kleiner aanzien.

Driehoek met de basis naar boven

Dit gezicht heeft een breed voorhoofd en een smalle kin. Om het effect van het brede voorhoofd wat te verminderen zou je een montuur moeten proberen dat aan de onderkant wat breder is. Neem een montuur met lichte kleuren, dat niet al te zwaar lijkt. Ook monturen waarbij de glazen slechts door een paar schroefjes op hun plaats gehouden worden (en dus niet volledig omringd zijn door het montuur) zijn erg mooi, want ze hebben een luchtig en licht effect.

Vierkant

Een vierkant gezicht heeft een sterke kaaklijn en een breed voorhoofd. De lengte en de breedte staan min of meer in dezelfde verhouding tot elkaar. Om een vierkant gezicht wat langer te doen lijken en de hoeken wat te verzachten, kun je het beste smalle monturen proberen, monturen met meer breedte dan diepte, of smalle, ovale monturen.

Huid

De huidskleur is het belangrijkste gegeven om de juiste kleur vast te stellen. Alle gelaatskleuren vallen in een van de twee kleurcategorieën: blauw (koel) of geel (warm)

Een koele gelaatskleur heeft een blauwe of roze ondertoon terwijl een wat warmere gelaatskleur ‘een perzik-met-room’-kleurige of gele uitstraling heeft. Een olijfkleurige huid wordt als koel beschouwd omdat het een mengeling is van blauw en geel.

In Nederland is de koelere, op blauw gebaseerde, gelaatskleur wat algemener dan de warme, op geel gebaseerde, gelaatskleur. Dit betreft ongeveer 60% van de bevolking.

Haar

Ook de kleur van het haar wordt onderverdeeld in warm of koel. Venetiaans blond, platinablond, blauwzwart, kastanjebruin, peper-en-zout en as-bruin zijn koel. Warme haarkleuren zijn onder meer goudblond, zwartbruin, goudbruin, “peen” haar en ‘vuil’ grijs.

Welke kleuren zijn ‘in’ voor kleding en monturen?

Als je je een beetje bezighoudt met de gangbare mode, dan sla je vermoedelijk acht op de kleuren die in de modewereld ieder seizoen domineren op de catwalk, in modetijdschriften en in de kledingwinkels.

Detailhandelaren en fabrikanten passen hun kleding en accessoires aan naar wat de ontwerpers denken dat de consumenten in een bepaalde periode zal aanspreken. Dat geldt ook voor de ontwerpers van monturen, die hun kleuren aan de mode aanpassen.

Hoewel deze kleuren dus de mode zijn voor de kleding van dit moment, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je volgende montuur of zonnebril één van deze kleuren behoort te hebben.

Overweeg misschien heldere, contrasterende kleuren; zoals bijvoorbeeld een montuur met de paarstinten van de orchidee en een Biscay Blauwe jas. Of, om de dingen iets af te zwakken, kun je een klassiek tortoise montuur combineren met een woestijnsalie blouse of een zwart montuur met een marsala handtas.

Je zult misschien in de verleiding komen om een montuur te kiezen dat ‘overal bij past’ en ook dat kan natuurlijk. Maar denk eens aan een kleur die je echt flatteert en die je zal helpen om je persoonlijkheid extra in de verf te zetten. Als je open staat voor nieuwe kleur-ideeën zal je niet snel mensen tegenkomen die vinden dat je maar een saaie bril draagt.